06/'23

GrowPilot leidde de overname van Axa Glass in goede banen

“Strakke timing gehaald dankzij glasheldere communicatie”


Sinds juni dit jaar heeft Axa Glass andere eigenaars. Christophe Bossut laat de onderneming uit Erpe-Mere over aan zoon Matthieu en Philippe Montauban van Swijndregt. Het trio liet zich bij dit proces deskundig begeleiden door GrowPilot. “Het tot in de puntjes voorbereide financieel en juridisch dossier zorgde ervoor dat onze huisbankier met plezier het overnamekrediet verstrekte.”
Wat doet Axa Glass precies?

Matthieu Bossut: “Wij zijn een handelsagent van glasverpakkingen, sluitingen en one-way kegs, die we op basis van gericht advies verkopen aan de dranken en voedingsindustrie zoals de brouwerijen, wijngaarden, stokerijen, frisdranken, zuivelproducenten, enzovoort. Axaglass bestaat vandaag 2023 reeds 30 jaar. In de voorbije drie decennia zijn we dankzij onze inzet, vakkennis en service sterk gegroeid en hebben we een erg trouw en vast partnership opgebouwd.”


Waarom kwam de overname recent op tafel?

Christophe Bossut: “Ik ben in 2003 in de zaak gekomen en nam die in 2006 over. Aangezien ik de pensioengerechtigde leeftijd nader en een continuïteit wens voor wat opgebouwd is,  zijn we vorig jaar hieraan beginnen te denken. Er was al interesse van investeerders uit de Verenigde Staten en Antwerpen, alleen zou ik dan nog 5 jaar 100% in de zaak actief moeten blijven en zou er een externe persoon in de raad van bestuur komen. Aangezien wij in een heel specifieke markt werken, was ik die piste niet direct genegen, te meer we met Philippe en Matthieu graag de continuïteit wilden verzekeren.”


Hoe is het contact met GrowPilot gegroeid?

Philippe Montauban van Swijndregt: “Onze accountant Robrecht De Wolf (Bookkeepers) stelde een samenwerking met GrowPilot voor, omdat hij bij een vorige werkgever nog op een fijne manier met Marijke had samengewerkt. Na naar onze verzuchtingen te hebben geluisterd, stelde zij al snel voor om het intern te houden en met banken te werken. Ze heeft dan een volledig duidelijk haalbaar plan opgezet waar eenieder zich in kon vinden.”


Op welke manier nam GrowPilot de teugels in handen?

Christophe: “Marijke heeft ons erg vlot doorheen het integrale overnametraject geloodst. Ze stelde een waterdicht financieel dossier op en trok ermee naar drie banken. Aangezien het financieel plan volledig op punt stond en wij een kerngezond bedrijf zijn, wilden drie bankiers graag met ons in zee. Uiteindelijk hebben we het vertrouwen geschonken aan onze huisbankier, die het bedrijf van haver tot gort kent. GrowPilot stelde ook een vrij strikte timetable op: tijdens de eerste gesprekken, die dateren van februari, mikte Marijke op juni als einddatum. Dankzij de minutieuze voorbereiding van het dossier hebben we de strakke timeline probleemloos gehaald. Eind juni is de akte bij de notaris al getekend.”


Welke aspecten waren nog cruciaal voor een vlotte afhandeling?

Philippe: “De prima communicatie tussen GrowPilot, Bookkeepers en Cazimir was een enorme troef. De mensen van Cazimir, geleid door Olivier De Keukelaere en Eline Beeken, zorgden ervoor dat alle documenten juridisch volledig in orde waren. Een andere essentiële factor was de onpartijdigheid van GrowPilot, dat voor alle partijen naar de beste oplossing zocht en die ook vond. Een overname brengt heel wat vragen met zich mee. Marijke kon die allemaal helder beantwoorden en gaf een duidelijk overzicht van de pro’s en contra’s van elke mogelijke piste.”


Hoe blikken jullie terug op de samenwerking?

Matthieu: “We zijn heel tevreden. Dankzij de professionele aanpak, is dit voor iedereen een win-winsituatie. Philippe en ikzelf kunnen de zaak verder zetten én af en toe blijven rekenen op het deskundig advies van mijn vader. Uiteraard zullen we de diensten van GrowPilot aanraden aan elke zakenrelatie die zich door een partner boordevol expertise wil laten begeleiden tijdens een overnametraject.”Christophe - Matthieu - Philippe

Axaglass with GrowPilot
Growpilot, M&A voor Kmo’s

Uw copiloot voor een groeiende business

+32 (0) 492 97 60 75

marijke@growpilot.be

in

©2023 GrowPilot BV - Privacy policy - BE 0678.836.286 - Disclaimer - Cookies