Wat met je onderneming als er geen opvolgers zijn? 

Als ondernemer heb je met toewijding en inspanning je bedrijf door de jaren heen opgebouwd. De pensioenleeftijd nadert en er zijn geen opvolgers aanwezig dus hoe kan je de waarde van je bedrijf ten gelde maken?
Mijn ervaring is dat de meeste ondernemers in dergelijke situatie onmiddellijk denken aan een volledige verkoop van hun onderneming. Dit is zeker een veelvoorkomende doch niet de enige strategie. Welke mogelijkheden zijn er om je onderneming over te laten en welke strategie is het meest geschikt?
In dit artikel gaan we dieper in op de strategieën voor een succesvolle bedrijfsverkoop.

Een volledige bedrijfsverkoop:
De strategie die bij de meeste ondernemers bekend is, is de volledige bedrijfsverkoop. De verkoper heeft de overnameprijs ontvangen en neemt integraal afscheid van de onderneming. Een koper krijgt het volledige bedrijf in handen en bepaalt zelf de toekomst van de onderneming.

Een gefaseerde bedrijfsverkoop: 
Wanneer je je onderneming in verschillende fases verkoopt, spreekt men van een gefaseerde verkoop. In een eerste fase verkoop je een deel van de onderneming en blijf je minderheids- of meerderheidsaandeelhouder. Je blijft nog een bepaalde periode aan boord om in een volgende fase de resterende aandelen te verkopen.

Deze strategie biedt de mogelijkheid om je vermogen, dat grotendeels vast zit in één categorie, namelijk de aandelen van je onderneming, gedeeltelijk ten gelde te maken en bijgevolg veilig te stellen. En dit zonder je ondernemingszin te verliezen want mits de juiste afspraken, blijf je als zaakvoerder ondernemen. Daarnaast kan je er voor zorgen dat je onderneming in competente handen is voor de toekomst. Een gefaseerde verkoop, ook wel eens een pre-exit genoemd, kan een effectieve manier zijn om je bedrijf voor te bereiden op de uiteindelijke overdracht.

Tot wie kan je je richten voor een gefaseerde verkoop?

Je huidig management - Management Buy-Out (MBO):
• Bij een MBO verkoop je je onderneming gedeeltelijk aan het huidige management. Hiermee kan je het bedrijf in competente handen achterlaten, terwijl je toch betrokken blijft bij de toekomst ervan. Het huidige management verwerft een deel of het geheel van de aandelen.

Een externe manager - Management Buy-In (MBI):
• Met een Management Buy-In verkoop je de onderneming geheel of gedeeltelijk aan een extern managementteam. De nieuwe eigenaren nemen de leiding over de onderneming waardoor je eigen betrokkenheid op operationeel vlak minder zal zijn. 

Financiële investeerder: 
Een investeerder stelt kapitaal, netwerk en ervaring ter beschikking om samen met jou de onderneming naar een volgende fase te brengen. Financiële investeerders zijn betrokken investeerders en bouwen actief, weliswaar niet operationeel, mee aan de groei van de onderneming. De voordelen zijn dat je aan boord kan blijven, dus je hoeft je ondernemerschap niet te verliezen. Daarnaast ontvang je nu reeds een deel van de verkoopopbrengst van je onderneming waardoor je vermogen gedeeltelijk veilig gesteld wordt.

Stille investeerder:
Een stille investeerder streeft eveneens een rendement na op zijn investering, nl. op de aankoop van een gedeelte van de aandelen van de onderneming. Hij of zij is echter minder actief betrokken en laat de leiding voornamelijk in handen van de huidige eigenaars.

Marijke Van de Sompele

Welke strategie is voor mij dé oplossing?

De beste strategie is afhankelijk van diverse factoren, zoals je persoonlijke situatie, de huidige bedrijfsstructuur en je toekomstvisie.

Dergelijke keuze vereist voorbereiding, kennis en reflectie. Neem de tijd om de strategie te bepalen die voor jou als de juiste aanvoelt. Hierbij is het raadzaam om advies in te winnen bij een overnamespecialist, zoals GrowPilot. Wij hebben meerdere bedrijven en hun eigenaars ondersteund bij de overdracht en kunnen helder uitleggen wat de gevolgen en voordelen zijn van elke strategie.

Als u meer informatie wenst over het verkopen van uw bedrijf, neem dan gerust contact met ons op. Wij ondersteunen u graag bij het vinden van de juiste strategie." 

Growpilot, M&A voor Kmo’s

Uw copiloot bij overdracht en/of overnames

©2023 GrowPilot BV - Privacy policy - BE 0678.836.286 - Disclaimer - Cookies