Van eigenaar tot opvolging

Je bedrijf overdragen in stijl

Indien je wenst dat je onderneming na je pensioen voort blijft bestaan, kan een bedrijfsoverdracht een aantrekkelijke oplossing zijn. Maar hoe pak je dit concreet aan?
Een overdracht van een bedrijf is namelijk niet alleen de sleutels overhandigen. Het proces van "Van Eigenaar tot Opvolging" omvat veel meer dan alleen de overdracht van je onderneming, het is een aanzienlijk proces dat de nodige voorbereiding en expertise vereist.

In dit artikel duiken we in de wereld van bedrijfsoverdrachten en ontdekken we hoe je doorheen dit proces kunt navigeren. Van het bepalen van je doelen tot het betrekken van de juiste partners, bereid je voor om de overdracht van je bedrijf op een meesterlijke wijze aan te pakken.

๐–๐š๐ญ ๐ฆ๐ž๐ญ ๐๐ž ๐ญ๐จ๐ž๐ค๐จ๐ฆ๐ฌ๐ญ ๐ฏ๐š๐ง ๐ฆ๐ข๐ฃ๐ง ๐จ๐ง๐๐ž๐ซ๐ง๐ž๐ฆ๐ข๐ง๐ ?
Er zijn diverse redenen waarom ondernemers overwegen om hun bedrijf over te dragen. Dit kan te maken hebben met leeftijd, gezondheid, of de wens om meer tijd vrij te maken voor persoonlijke interesses zoals hobby's of familie. De voornaamste drijfveer is vaak het achterlaten van het bedrijf in capabele handen. Ondernemers willen โ€˜hun kindโ€™ in de juiste handen laten verder groeien.

๐‡๐ž๐ญ ๐๐ž๐ ๐ข๐ง ๐ฏ๐š๐ง ๐ก๐ž๐ญ ๐๐ซ๐จ๐œ๐ž๐ฌ
De eerste stap is om duidelijk te definiรซren wat je wilt bereiken met de overdracht. Wil je een geschikte opvolger vinden om het bedrijf te laten groeien, of streef je naar een lucratieve verkoop?

Zodra je je doelen hebt vastgesteld, kun je beginnen met het zoeken naar een geschikte overnemer. Er zijn diverse benaderingen om de juiste kandidaat te selecteren, dus het is van essentieel belang om te kiezen voor de aanpak die het beste bij je past.

๐•๐ž๐ซ๐ฌ๐œ๐ก๐ข๐ฅ๐ฅ๐ž๐ง๐๐ž ๐Ž๐ฏ๐ž๐ซ๐๐ซ๐š๐œ๐ก๐ญ๐ฌ๐ฌ๐œ๐ž๐ง๐š๐ซ๐ข๐จ'๐ฌ
Externe overdracht: Dit type overdracht houdt in dat de eigendom van het bedrijf wordt overgedragen aan externe partijen, die tevens volledig verantwoordelijk worden voor de bedrijfsvoering.

Familiale Opvolging: In dit geval blijft het bedrijf in handen van de familie, terwijl de verantwoordelijkheid voor de bedrijfsleiding geheel of gedeeltelijk wordt overgedragen aan een ander familielid.

Externe Management: Hierbij blijft de volledige eigendom bij de huidige aandeelhouders en hun familie, maar wordt de leiding van het bedrijf toevertrouwd aan een extern managementteam.

Participatie van Medewerkers: in dit scenario wordt het bedrijf geheel of gedeeltelijk overgenomen door het bestaand management team.

๐–๐ž๐ฅ๐ค๐ž ๐ก๐ฎ๐ฅ๐ฉ ๐ฌ๐œ๐ก๐š๐ค๐ž๐ฅ ๐ฃ๐ž ๐ข๐ง?
Een bedrijfsoverdracht is een aanzienlijke stap die niet solo kan worden gezet. Samenwerking met diverse experts en instanties is cruciaal. Wie moet je betrekken bij dit proces?

Fiscaal & Financieel: Overweeg om een boekhouder, accountant, of een financieel adviseur met ervaring in overnames in te schakelen. Partners zoals GrowPilot kunnen je van A tot Z begeleiden, van de strategie bepaling tot de waardering van je bedrijf, de voorbereidingen en finaal je begeleiden tot aan de afronding van de overdracht.

Juridisch: Het raadplegen van een advocaat is uiterst raadzaam om ervoor te zorgen dat het proces vlot verloopt en beide partijen juridisch goed beschermd zijn tegen eventuele problemen of geschillen.

Menselijk: Het menselijke aspect wordt vaak over het hoofd gezien, maar een coach of expert kan je helpen emotioneel afstand te nemen en kan een extern klankbord zijn in het beslissingsproces.

๐Œ๐ž๐ญ ๐ฐ๐ž๐ฅ๐ค๐ž ๐ค๐จ๐ฌ๐ญ๐ž๐ง ๐ฆ๐จ๐ž๐ญ ๐ฃ๐ž ๐ซ๐ž๐ค๐ž๐ง๐ข๐ง๐  ๐ก๐จ๐ฎ๐๐ž๐ง?
De kosten van een bedrijfsoverdracht variรซren afhankelijk van de omvang van het bedrijf, de waardering ervan, en de experts die je inschakelt. Houd rekening met de volgende kosten:
Advies-, voorbereidings- en/of transactiekosten: Deze kosten omvatten de vergoedingen voor adviseurs die betrokken zijn bij het overdrachtsproces, zoals accountants, advocaten en overname adviseurs. Ze kunnen zowel bij de voorbereiding als de uitvoering van de overdracht optreden.
Fiscale impact: Bij een bedrijfsoverdracht zijn er vaak fiscale gevolgen die moeten worden meegenomen bij het bepalen van de verkoopprijs. Het is immers van belang te weten hoeveel je netto aan de overdracht van je onderneming overhoudt. 

Het pad naar een succesvolle overdracht

Volgens gegevens van Vlaio neemt de gemiddelde bedrijfsoverdracht al snel 5 jaar in beslag. Dit is een langdurig proces dat grondige voorbereiding vereist. Betrek je partner, familie en (eventueel / op het juiste moment) personeel in dit proces, zodat ze zich kunnen vinden in de uiteindelijke beslissing. Open en eerlijke communicatie is cruciaal. Dit legt de basis voor een effectieve overdracht.

Conclusie

Een bedrijfsoverdracht is een ingrijpende beslissing met aanzienlijke impact. Een gedegen voorbereiding en samenwerking met de juiste partners zijn van cruciaal belang. Begin vroegtijdig aan je voorbereiding om zeker te zijn dat je onderneming ook in de toekomst verder kan groeien.

Growpilot, M&A voor Kmoโ€™s

Uw copiloot bij overdracht en/of overnames

ยฉ2023 GrowPilot BV - Privacy policy - BE 0678.836.286 - Disclaimer - Cookies